Διακοπές στις Μυκήνες

Ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, ένα συγκλονιστικό μεγαλιθικό μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς

0
1521

Εδώ η ιστορία δίνει ισχυρό «παρών». Αρχαία Ελλάδα. Οι «πολύχρυσες Μυκήνες» του Ομήρου. Το πιο σημαντικό και πλούσιο ανακτορικό κέντρο της ύστερης εποχής του Χαλκού στην Ελλάδα είχε έδρα του την Πελοπόννησο. Ιδρυτής τους, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Περσέας, ο γιος του Δία και της Δανάης. Ο μύθος των Κυκλώπων και η ιστορία της ανακάλυψης του λεγόμενου «προσωπείου του Αγαμέμνονα» από τον Σλήμαν θα σας μαγέψουν. Όπως και η περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο. Καλωσήλθατε στις Μυκήνες!

Αξίζει να δείτε στις Μυκήνες

Κυκλώπεια Τείχη: τείχη φτιαγμένα από γίγαντες
Ο μύθος αναφέρει ότι ο ιδρυτής των Μυκηνών Περσέας ήταν αυτός που ανέθεσε στους Κύκλωπες, τα τεράστια μυθικά όντα από τη Μικρά Ασία, να κτίσουν τα τείχη -γι’ αυτό και ονομάστηκαν Κυκλώπεια.

Η επιβλητική πύλη των Λεόντων: ταξίδι στην ιστορία
Σύμβολο της δύναμης του βασιλικού οίκου των Μυκηνών, χαρακτηρίζεται από τέλεια συμμετρία. Το μεγαλιθικό μνημείο θεωρείται το πρώτο παράδειγμα μνημειώδους γλυπτικής που γνωρίζουμε στην Ευρώπη και είναι από τα πλέον διάσημα αξιοθέατα που θα συναντήσετε εδώ. Είναι η κύρια είσοδος της ακρόπολης των Μυκηνών και κατασκευάστηκε το 1250 π.Χ. περίπου. Πήρε το όνομά της από την περίφημη ανάγλυφη παράσταση των δύο λιονταριών που κοσμούν το ανακουφιστικό τρίγωνο. Κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει ανακαλύψει τον τρόπο κατασκευής του μνημείου. Άρα, γιατί να μην πιστέψουμε και εμείς στο μύθο ότι το δημιούργησαν οι… Κύκλωπες;

Το χρυσό «προσωπείο του Αγαμέμνονα»
Πέντε προσωπεία φτιαγμένα από παχύ χρυσό έλασμα ανακαλύφθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών από τον Σλήμαν, ο οποίος έκανε ανασκαφές στην ακρόπολη γοητευμένος από τις αναφορές του Ομήρου. Πίστευε ότι ανακάλυψε τη σορό του βασιλιά Αγαμέμνονα, από όπου το εύρημα πήρε την ονομασία του. Σύγχρονες αρχαιολογικές μελέτες απέδειξαν ότι το προσωπείο ανάγεται το 1500-1550 π.Χ., περίοδο κατά 3 αιώνες περίπου προγενέστερη της εποχής που υποτίθεται ότι έζησε ο Αγαμέμνονας. Ωστόσο, το όνομα του προσωπείου παρέμεινε. Θα το θαυμάσετε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.

Η αιώνια κατοικία του μυθικού Ατρέα
Ένας από τους μεγαλύτερους και τελειότερους θολωτούς τάφους που έχουν βρεθεί στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών. Στην αρχαία Ελλάδα, ήδη από την εποχή του περιηγητή Παυσανία οι κάτοικοι της περιοχής γνώριζαν το μνημείο ως «θησαυρό», δηλαδή ως θησαυροφυλάκιο του βασιλιά Ατρέα (και έχει μείνει γνωστός μέχρι σήμερα με το όνομα «θησαυρός του Ατρέως» ή τάφος του Αγαμέμνονα). Είχε λεηλατηθεί, πριν φτάσει εκεί ο Παυσανίας και τους περασμένους αιώνες οι βοσκοί τον χρησιμοποιούσαν ως καταφύγιο.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών
Τα εκθέματα παρουσιάζονται σε τέσσερις αυτοτελείς ενότητες. Θα μάθετε για τη ζωή και τις δραστηριότητες των Μυκηναίων, τα ταφικά τους έθιμα, τη χρήση του χώρου στους ιστορικούς χρόνους. Μια από τις πλέον εξέχουσες περιόδους της ιστορίας της Αρχαίας Ελλάδας βρίσκεται στεγασμένη εδώ. Αξίζει να την ανακαλύψετε.

Εικόνες από τις Μυκήνες

Οι κρυμμένοι θησαυροί των Μυκηνών 

Το θρησκευτικό κέντρο των Μυκηνών
Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της ακρόπολης. Είναι ένα συγκρότημα κτηρίων θρησκευτικού χαρακτήρα που επιβεβαιώνεται τόσο από τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα όσο και από τα ευρήματα που χρησιμοποιούνταν στις λατρευτικές τελετές.

Το ανάκτορο στην κορυφή
Δεσπόζει στο ψηλότερο σημείο της ακρόπολης, κτισμένο σε τεχνητά άνδηρα.

Ταφικός κύκλος Β
Βρίσκεται στα δυτικά της ακρόπολης των Μυκηνών και είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της περιοχής που μας δίνουν στοιχεία για την ταφική αρχιτεκτονική και τα ταφικά έθιμα των Μυκηναίων. Περιείχε 26 τάφους και χρονολογείται γύρω στο 1650-1550 π.Χ. Ανακαλύφθηκαν 6 βασιλικοί λακκοειδείς τάφοι και πλούσια κτερίσματα, ανάμεσα στα οποία μια νεκρική προσωπίδα από ήλεκτρο.