Η “Φυλακισμένη Αφροδίτη”

0
2694

 

Το άγαλμα έιναι γνωστό ως η ” Αφροδίτη της Μήλου“. Πιθανόν κατασκευάστηκε μεταξύ των ετών 150 και 100 π.Χ. Έχει ύψος 2 μέτρα και έχει φτιαχτεί από παριανό μάρμαρο. Πιθανολογείται πως στο αριστερό χέρι κρατούσε ένα μήλο, ενώ το δεξί χέρι ακουμπούσε στο ύφασμα που περιβάλλει τους γοφούς.

Το άγαλμα βρέθηκε από έναν γεωργό στο χωράφι του, στο νησί της Μήλου, λίγο πριν την επανάσταση του 1821. Πολλοί προσπάθησαν να αποκτήσουν το εύρημα αυτό. Μέχρι να καταλήξει στους Γάλλους, περίπου 200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τον ιστορικό Δημ. Φωτιάδη.

Η πληροφορία αυτή έδωσε έμπνευση στον Στέλιο Μαραγκό, να δημιουργήσει ένα αντίγραφο του αγάλματος και να απεικονίσει την Αφροδίτη ως αιχμάλωτη, με ανάλογη περιβολή, πίσω από κάγκελα φυλακής.

“Το μήνυμα της δημιουργίας αυτής είναι διπλό. Η Αφροδίτη βρίσκεται “φυλακισμένη” στο Μουσείο του Λούβρου, μακριά από την χώρα της. Για να θαυμάσει κανείς την ομορφιά της, πρέπει να ταξιδέψει στη Γαλλία. Από την άλλη, άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους για το εμπόριο αρχαιολογικών θησαυρών. Είναι ένα θλιβερό γεγονός που συμβαίνει και σε άλλες χώρες. Η ανθρώπινη ζωή φτάνει να γίνεται το τίμημα για την απόκτηση ενός αρχαιολογικού ευρήματος  με σκοπό το κέρδος και μόνο!”, λέει ο ίδιος.

Η “Φυλακισμένη Αφροδίτη” έχει εκτεθεί στο Παρίσι, στην διεθνή Έκθεση διακόσμησης και σχεδίου Maison et Objet, όπου προκάλεσε αίσθηση.

Αντίγραφο του πρωτότυπου αγάλματος υπάρχει σε διάφορα μεγέθη και διατίθεται προς πώληση στο κατάστημα.

πηγές: https://www.centralnews.gr/

www.mixanitouxronou.gr